O lume aproape perfecta

Lumea in care traim este o lume aproape perfecta. Pe langa noi trec in fiecare secunda miracole, iar noi asemeni justitiei suntem prea insetati de echitate pentru a vedea miracolul vietii pentru a vedea perfectiunea in toata splendoarea sa. Suntem un popor, asa cum amintea Cornel Mihalache, care penduleaza intre cele doua mituri fundamentale ale culturi poporului nostru: Miorita si Mesterul Manol. Daca in primul invidia si complotul a doi barbati se incadreaza intr-o normalitate fireasca a naturii, in cazul lui Manole avem in fata o stituatie ce depaseste orice limita. Mesterul, constructor face un pariu cu gasca ca poporul roman este destul de prost sa fie zidit intre peretii unei constructii monumentale. Structura cere sacrificii si jertfe, dar daca in cazul lui Van Gogh implinirea artistica are consecinta tairea urechii nu inteleg de ce in cazul lui Manole el sacrifica viata sitiei sale care ii poarta copilul nenascut in pantece, in loc sa isi taie mana. Sacrificam suflete si parca suntem surzi si nu auzim zgomotele jertfelor din ziduri.

Din nou ma intorc la strucutura si la cea ce reprezinta ea, la faptul ca vorbim obsesiv de o structura puternica, de o constructie falnica, ignorand cu desavarsire ce exista dincolo de caramizile rosii, manjite de atata sange tanar. Oare cand vom renunta la toate acestea inainte de a mai fi niste calai pentru care numarul victimelor e doar un numar ce se transforma in bani din conturi bancare.

Paradoxul acestei lumi consta tocmai  in chintesenta metaforei ,, o lume aproape perfecta” deoarece dincolo de micile imperfectiuni care uneori ne fac sa ne gandim la cea ce a mai ramas din oameni, exista un mecanism mult mai mare de reglaj ce face ca dupa fiecare noapte a noastra bantuite de spasme epileptice, de cosmaruri internimabile despre apocalipsa sa rasara din nou maretul sore.

Advertisements

~ by Dark Knight on June 20, 2007.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: